Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z ogórka, szynki i sera

Składniki: 1 ogórek zielony świeży 6 grubych plasterków szynki 1 kostka sera żółtego 1 puszka kukurydzy jogurt naturalny majonez sól Sposób wykonania: Ogórek pokroić w plasterki, szynkę w paski a ser w koskę, Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając kukurydzę. Polać sałatę majonezem wymieszanym z jogurtem i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku solą.

Sałatka z ryżu, groszków i rodzynek

Składniki: 1 szklanka ryżu 1 puszka groszku 10 dag rodzynków 10 dag orzechów włoskich 1 łyżka curry majonez jogurt naturalny sok z cytryny Sposób wykonania: Ryż oraz curry ugotować po czym dodać groszek, pokruszone orzechy oraz namoczone i odciśnięte rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Polać sałatę majonezem wymieszanym z jogurtem i sokiem z…

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli

Składniki: 2 pomarańcze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron sok z pomarańczy natka pietruszki gałązka mięty sól pieprz biały Sposób wykonania: Cebulę czerwoną obrać i pokroić w krążki. Pomarańcze obrać i pokroić w poprzek grube plasterki. Na talerzu ułożyć plasterki pomarańczy, następnie położyć…

Sałatka z mięsa z indyka, ziemniaków i ogórka

Składniki: 250 g mięsa z indyka 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 ogórek świeży 2 jajka 5 łyżek majonezu sól natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso obsmażyć po czym pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ugotować ziemniaki po czym pokroić je w kostkę, ogórki w plasterki a jajka posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku…