Składniki: • 8 filetów z makreli • 200 ml śmietany • 2 pęczki szczypiorku • 2 łyżki masła • 1 cebula • 200 ml wytrawnego białego wina • sok z cytryny • sól • pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, zalać winem i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać śmietanę i trzymać…
Kategoria: Makrela
Makrela
Pączki z makreli
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki 3 jajka sól 1 makrela wędzona natka pietruszki czosnek i imbir mielony olej Sposób przyrządzenia: Przygotować ciasto: zagotować wodę ze szczyptą soli i rozpuścić w niej masło. Do wody z masłem wsypać mąkę , szybko ucierać i podgrzewać na małym ogniu starannie mieszając łyżką ,…
Makrela
Pasta z makreli na kanapkę
by BK • • 2 komentarze
Do przygotowania pasty potrzebujemy: jedną wędzoną makrelę, trzy jajka, -szczypiorek, pół puszki kukurydzy bądź groszku konserwowanego, majonez, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Makrelę obieramy i mięso rozdrabniamy,jajka gotujemy a nastepnie drobno kroimy w kosteczkę,szczypior siekamy,dodajemy pół puszki groszku bąź kukurydzy w zależności kto co woli wszystko mieszamy razem dodaja majonez i doprawiając solą i pieprzem,pasta doskonale…
Makrela
Czonskowa Makrela po irlandzku
by Administrator • • 1 Comment
Składniki: • 4 duże lub 8 małych tusz makreli • 2 ząbki czosnku • jajko • sól i pieprz • mąka • cytryna • masło do smażenia Wykonanie: Makrele oczyścić, rozciąć wzdłuż brzucha i rozłożyć, aby usunąć kręgosłup. Przygotowaną makrelę solimy, pieprzymy i nacieramy wyciśniętym czosnkiem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w mące. Smażymy…
Makrela
Pasta z wędzonej makreli
by pejsik • • 0 Comments
Skład: makrela (lub inna "wilgotna" wędzona ryba) ser biały ketchup pikantny sól pieprz ostra papryka Sposób przyrządzenia: Wszystko razem z miksować. I na pieczywo. Można posypać szczypiorkiem dla poprawienia walorów smakowych:)