Składniki: – Świeże dzwonki z łososia – Papryka czerwona – Brokuły – Małe cebulki – Marchewka – Ziemniaki Wykonanie: Dzwonki umyć osuszyć przyprawić solą i szczyptą przyprawy do ryb.. Ilość warzyw należy dobrać proporcjonalnie do ilości dzwonków tak aby jedna cześć warzywa przypadała na jeden dzwonek, kawałki muszą być dość spore aby nie zginęły między…
Kategoria: Łosoś
Łosoś
Łosoś norweski w papilotach
by tinca • • 0 Comments
Skład: łosoś sól, pieprz masło natka pietruszki cytryna Sposób przyrządzenia: Filety łososia położyć na dużym kawałku folii aluminiowej, przyprawić, posmarować roztopionym masłem, dodać natkę i plasterek cytryny.. Szczelnie zawinąć w folię i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. ok. 25-30 min. Przed podaniem polać roztopionym masłem.
Łosoś
Sashimi z łososia
by Romek • • 3 komentarze
Skład: filet z łososia ( środkowa część tuszki) oliwa z orzeszków ziemnych olej sezamowy sos sojowy sok z limonki (cytryny) szczypiorek czosnek papryka chili Sposób przyrządzenia: Filet z łososia bez skóry i bardzo dokładnie wyczyszczony z ości kroimy w cienkie plastry w poprzek mięśni, układamy ozdobnie na półmisku. Obrany czosnek i papryczkę chili, szczypior dokładnie…
Łosoś
Łosoś w śmietanie z kluseczkami
by Olusia • • 1 Comment
Skład: 1 kg łososia 1 cytryna 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 cebule 250 ml wywary z warzyw 1/2 łyżeczki maggi 1 łyżka masła 1łyżeczka mąki 250 ml kwaśnej śmietany sól pieprz Sposób przyrządzenia: Łososia oczyścić, zdjąć skórkę łuską, opłukać i osuszyć. Pokroić na plastry, lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem cytrynowym i odstawić…
Łosoś
Pasta wykwintna z łososiem
by Olusia • • 0 Comments
Skład: 15dkg sera topionego rok-pół 10dkg łososia wędzonego 1 łyżka masła Sposób wykonania: Ser utrzeć na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać drobno posiekanego wędzonego łososia. Najlepiej wszystkie składniki zmiksować za pomocą mini robota. Gotową pastę wyciskać przez tubę ozdobnie i układać na małych krakersach. Dekorować drobnymi listkami zielonej pietruszki.