Składniki: 2 kg ogórków 200 g białego chleba 1,5 l wody 3 łyżki soli Sposób wykonania: Na dnie beczułki ułożyć chleb na nim pionowo ułożyć ogórki. Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli i zalać nią ogórki. Przykryć, obciążyć i odstawić na 2-3 dni.
Kategoria: Przetwory z ogórków
Przetwory z ogórków
Ogórki w musztardzie Gabrysi
by Gabrysia Żak • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg małych ogórków • 2 cebule • łyżka kopru • ½ łyżki octu10% • 4 łyżki cukru • 300 g musztardy • 1 liść laurowy • ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Cebule razem z koprem posiekać po czym wymieszać z musztardą. Dodać jeszcze ocet, pieprz oraz rozdrobniony liść laurowy. Całość wymieszać i…
Przetwory z ogórków
Ogórki w zalewie ze śliwowicą
by albertos • • 0 Comments
Składniki: ogórki 2 kg przyprawa do kwaszenia 1 opakowanie woda przegotowana 4 szklanki śliwowica 1 szklana sól 2 łyżki lód w kostkach 10 sztuk Sposób przyrządzenia: Ogórki należy namoczyć i porządnie umyć. Zalać czystą, zimną wodą z kostkami lodu. Po rozpuszczeniu się lodu należy je wyjąć z wody i odłożyć do odcieknięcia. Ogórki należy ułożyć…
Przetwory z ogórków
Ogórki w musztardzie Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • ogórki 4 kg • woda 4 szklanki • ocet 1 szklanka • cukier 1,5 szklanki • sól 3 łyżki • musztarda 5 łyżek • pieprz • ziele angielskie • liść laurowy Sposób przyrządzenia: Ogórki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a w miarę potrzeby wymoczyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Wodę…
Przetwory z ogórków
Ogórki w zalewie miodowej
by albertos • • 0 Comments
Składniki: ogórki 2 kg woda 1 l ocet 3/4 szklanki sól 2 łyżki cukier ,5 szklanki miód 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Ogórki należy wymoczyć, dokładnie umyć, bez obierania pokroić je w plasterki, następnie włożyć do słoika. Przygotować zalewę. Gorącą zalewę należy wlewać do słoików, zakręcać i pasteryzować około 5- 8 minut. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki…