Składniki:
- morele 2 kg
- cukier 1 kg
- skórka z pomarańczy
- pomarańcza 1 sztuka
Składniki: jerzyny 2 szklanki jagody czarne 2 szklanki poziomki 2 szklanki cukier 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Owoce należy umyć na sitku pod bieżącą wodą, następnie odsączyć i przełożyć do garnka. W garnku należy zasypać je cukrem, gotować na małym ogniu przez około pół godziny, do jakiś czas mieszając. Gorące owoce należy przekładać do wyparzonych słoików…
Składniki: porzeczki czarne 2 kg cukier 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Porzeczki należy obrać z łodyżek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozostawić do odcieknięcia, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Owoce należy lekko zmiażdżyć i odstawić na kilka godzin, żeby zmiękły. Po tym czasie należy je prażyć w garnku przez około 30 minut, następnie przekładać gorące…
Składniki papryka 4 kg ocet 1 litr ziele angielskie kilka ziaren gorczyca kilka ziaren liść laurowy kilka sztuk cebula 1 sztuka Sposób przyrządzenia Zalewę należy zagotować z cebulą. Wyjąć z niej cebulę. Pokrojoną paprykę parzyć we wrzątku przez 4 minuty. Odcedzić, włożyć do słoika. Zalać zalewą. Dodać 1 łyżeczkę oleju do każdego słoika. Pasteryzować przez…