Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przekąski

Naleśniki na słodko z bakaliami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki oleju
  • 100 ml śmietanki
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag płatków migdałów
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1skórka otarta z cytryny
  • 20 dag czekolady mlecznej

Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem olejem, aż do uzyskania grubej konsystencji śmietany. Smaż na patelni cienkie naleśniki. Drobno posiekaj orzechy, dodaj płatki migdałów, skórkę pomarańczy i cytryny. Rozpuść czekoladę w niewielkim rondelku, dodaj do niej śmietanę i posiekane bakalie. Na każdy naleśnik nałóż czekoladową masę z bakaliami i złóż go tak, jak lubisz. Przed podaniem możesz oprószyć naleśniki cukrem.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez Dominika Ołdziejewska
 

Pudding z chleba

Składniki: ¼ szkl. masła 1 bochenek czerstwego chleba 6 jajek 2 szkl. mleka pełnotłustego 2 szkl. tłustej śmietany ¼ szkl. likieru anyżowego ¼ szkl miodu ¼ szkl cukru Sposób wykonania: Masło roztopić zostawiając odrobinę do wysmarowania formy. Następnie do masła wrzucić chleb pokrojony w kostkę, wówczas przełożyć go do formy. Jajka ubić, wówczas dodać śmietanę,…

Kanapka z serkiem brie i wędzonym indykiem

Składniki: 2 łyżki sosu żurawinowego 4 łyżki musztardy 4 kromki chleba wieloziarnistego 25 dag wędzonego indyka 20 dag sera brie 2 liście sałaty Sposób wykonania: Musztardę połączyć z sosem żurawinowym po czym sosem posmarować każda kromkę z jednej strony. Następnie na każdej układać plastry indyka, sera oraz sałatę. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez…

Kanapka z grilla z bananem oraz orzechowym masłem

Składniki: 4 grube kromki pszennego chleba ½ szkl. masła orzechowego 1 banan 3 łyżki masła Sposób wykonania: Banana obrać po czym pokroić go w cienkie plasterki. Następnie 2 kromki chleba posmarować masłem orzechowym i ułożyć na nich plasterki banana a zewnętrzną stronę kromek posmarować masłem. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni i trzymać na małym ogniu…