Składniki: 500 g pędów chmielu sól łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru łyżeczka masła 2-3 łyżki nasion sezamu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka miodu Sposób wykonania: Zagotować wodę z dodatkiem masła, cukru i soku z cytryny. Następnie wrzucić do niej pędy chmielu. Trzymać na ogniu około 15 minut po czym je odcedzić i pokroić na…
Kategoria: Przekąski
Przekąski
Grzanki ze śledźmi i antonówką
by Elżbieta Skrzypek • • 0 Comments
Składniki: 3 solone śledzie 6 kromek razowego chleba 2 jabłka antonówki 2 łyżki masła łyżka kminku Sposób wykonania: Filety śledziowe pokroić na małe kawałeczki. Następnie kromki chleba posmarować masłem po czym posypać kminkiem. Ułożyć na nich plastry jabłka a na nim posypać kawałki śledzia. Kanapki wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 25 minut.
Przekąski
Pędy cykorii z sosem humus i brukselką
by Aleksandra Zawada • • 0 Comments
Składniki: 16 pędów belgijskiej cykorii 220 g humus 60 g brukselki Sposób wykonania: Z pędów cykorii u układamy wachlarz. U podstawy każdego nakładamy pełną łyżkę sosu humus. Następnie dekorujemy brukselką i podajemy na stół.
Przekąski
Pędy cykorii z serem ziołowym
by Weronika Maćkowiak • • 0 Comments
Składniki: 12 pędów belgijskiej cykorii 180 g aromatyzowanego sera świeżo posiekana pietruszka pędy rzeżuchy Sposób wykonania: Cykorie układamy w kształt wachlarza na półmisku. U podstawy każdego kładziemy łyżeczkę sera. Całość dekorujemy posiekaną rzeżuchą i pietruszką. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Przekąski
Pędy cykorii z suszoną wiśnią
by Ola Kulik • • 0 Comments
Składniki: 8 pędów belgijskiej cykorii 1/3 szkl. pokruszonego sera rokfor 1 łyżka posiekanych suszonych wiśni 3 łyżki grubo siekanych pekan ¼ szk. rzeżuchy Sposób wykonania: Z pędów cykorii układamy wachlarz. Wokół niego układamy słupki sera. Posypujemy całość wiśniami i posiekanymi orzechami. Przed podaniem udekorować pędami rzeżuchy. Podawać od razu po przygotowaniu.