Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Półmięsne

Kalarepa nadziewana

Obrać młodą kalarepę, opłukać, zerżnąć wierzch i wydrążyć główki okrągło dla wypełnienia farszem. Usiekać drobno wybraną miazgę, podsmażyć z masłem do miękkości, dodać drobno usiekanej pieczeni wołowego szpiku, tartej bułki, soli, dwa jaja, śmietany i zmieszać wszystko razem. Napełnić główki, nakryć każdą ściętym z niej wierzchem, włożyć w rondel, zalać bulionem lub wodą, włożyć masła,…

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki: ok.1,5 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego (najlepsze zmielone resztki mięs niewędzonych) 2 cebule 2 papryki lub kilka pieczarek 2-3 pomidory starty żółty ser do posypania 1 szklanka bulionu (własny lub z kostki) trochę tłuszczu (gatunek dowolny-ja lubię smalec od pieczenia mięsa) sól, pieprz,kminek,majeranek,bazylia,oregano Sposób przyrządzenia: Ziemniaki pokroić w plastry, wymieszać z kminkiem.Połowę ułożyć w…

Zapiekanka z wołowiny i porów

Składniki: 80 dag wołowiny (zrazowa), 20 dag porów ( białe części), 12 dag smalcu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, sól Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na równe kawłki, posolić, obsmażyć na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pory umyć i pokroić na 3 cm kawałki.…