Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ananas

Smażone ananasy

Składniki ananas 1 puszka polewa czekoladowa 1 op orzechy włoskie 180 dag Sposób przyrządzeniaAnanas należy wyjąć z puszki i położyć na sitku w celu odcieknięcia, poodcieknięciu należy podsmażyć je z obu stron. Gotową polewę czekoladowąnależy rozpuścić w gorącej wodzie. Ananasy po usmażeniu należy wyłożyćna przygotowany wcześniej talerz, a następnie zalać polewą czekoladową,po czym posypać posiekanymi…

Ananas z grilla z lodami

Składniki: ½ ananasa 2 łyżki oleju 3 szkl. karmelowych lodów sól pieprz Sposób wykonania:Ananasa pokroić w plastry, które skropić olejem i oprószyć solą oraz pieprzem.Następnie trzymać go na rozgrzanym grillu do momentu, aż nabierze złotego koloru, wówczas pokroić go na małe kawałeczki.W między czasie lody włożyć do pucharków i posypać kostkami ananasa. Przepis nadesłany na…

Owoce egzotyczne – Ananas

Pochodzi z Ameryki Południowej, z wyżynnych oraz górzystych obszarów Brazylii i Paragwaju. W porównaniu z innymi owocami odkryto go późno. Najprawdopodobniej pierwszym Europejczykiem, który spróbował ananasa, był Kolumb, kiedy w 1493 roku dopłynął do Gwadelupy. Stamtąd w 1514 roku ananasy sprowadzono do Hiszpanii, a pod koniec XVI wieku stały się znane także we Włoszech, Anglii, Francji oraz na Jawie i w Indiach, gdzie – podobnie jak u nas chleb – ananas był uważany za symbol gościnności. W 1838 roku dzięki misjonarzom luterańskim pierwsza sadzonka ananasa dotarła z Indii do Australii.