Składniki: 50 dkg krewetek 1 pokrojony w kostkę marynowany ogórek 3 posiekane ząbki czosnku 2 szklanki jasnego piwa 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, chili do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać piwo, dodać krewetki i pozostałe składniki, pikantnie przyprawić, gotować 5 minut i podawać.
Kategoria: Owoce morza
Krewetki
Szaszłyki z krewetek w sezamie
by Mirosława Kuna • • 0 Comments
Składniki 1 kg średniej wielkości krewetek 1 – 2 jajka 5 dkg ziaren sezamu sól, biały pieprz olej Sposób przyrządzenia: Krewetki dokładnie opłukać, osuszyć. Jajko zmiksować, dodać sezam i przyprawy. Krewetki wymieszać z jajkiem i dodatkami, nabijać na patyczki do szaszłyków. Piec na grillu lub w głębokim oleju przez 4 – 5 minut.
Krewetki
Krewetki z oliwkami w śmietanie
by Ksymena Szczęśniak • • 0 Comments
Krewetki
Krewetki w sosie chili
by Jadwiga Górzyńska • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg krewetek 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 posiekany ząbek czosnku 2 małe papryczki chili 1 łyżka soku z cytryny sól Sposób przyrządzenia: Krewetki dokładnie opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać czosnek i papryczki chili, chwilę smażyć mieszając, dodać krewetki, smażyć 3 – 4 minut mieszając, dodać sok z…