Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wołowina

„Kiełbaski” wołowe

Składniki: 50 dkg wołowiny pieczeniowej 25 dkg wędzonego boczku 1 jajko 2 cebule 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu mięsnego 20 dkg kaparów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso wołowe i boczek zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, 1 bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawić, bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kiełbaski,…

Polędwica wołowa z borowikami w śmietanowym sosie

Składniki: 60 dkg polędwicy wołowej 25 dkg niedużych borowików lub podgrzybków brunatnych 2 cebule 3 łyżki masła 1 szklanka śmietany kilka kropel sosu tabasco sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umytą i osuszoną polędwice pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozbić dłonią. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Oczyszczone grzyby pokroić w plastry wraz…

Rolady wołowe po myśliwsku

Składniki: po 4 plastry wołowiny i boczku 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz 2 łyżki syropu lub soku z borówek 1 cebula 100 g pieczarek 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1 łyżka natki 1 opakowanie sosu myśliwskiego (na 1/4 l płynu) 2 łyżki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem,…

Pulpety mięsne po meksykańsku

 

Składniki:

    • 70 dag mielonej wołowiny
    • 2 średnie cebule
    • 3 kolorowe papryki
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 200 ml rosołu (może być z kostki)
    • 15 dag kukurydzy konserwowej
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
    • 2 łyżeczki sproszkowanego chili
    • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
    • pieprz i sól do smaku