Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 2 łyżki masła 4 jagody jałowca 6 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem w środku i na zewnątrz oraz naszpikować kawałkami słoniny. Przełożyć do brytfanny, posypać wiórkami masła i obłożyć plasterkami słoniny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180…
Kategoria: Dziczyzna
Dziczyzna
Królik na słoninie
by Justyna Tchórzewska • • 0 Comments
Dziczyzna
Filety z piersi bażanta w słoninie
by Natalia Nizioł • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z piersi bażanta 4 cienkie plastry słoniny 3 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Filety oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie owinąć je plasterkami słoniny. Smażyć na rozgrzanym maśle około 10 minut z obu stron. Po tym czasie słoninę zdjąć a mięso jeszcze lekko podrumienić.
Dziczyzna
Plemiennie z mięsem jelenia zapiekane z żurawinami
by Ela Drab • • 0 Comments
Ciasto: 1 2/3 szkl mąki 1 jajko 1/3 szkl. wody Nadzienie: 400 g mięsa jelenia 200 g surowej szynki 200 g tłuszczu 1 cebula łyżka masła sól pieprz 3 szkl. śmietany 2/3 szkl. żurawin Sposób wykonania: Składniki podane na ciasto dokładnie wyrobić ze sobą. Następnie szynkę oraz mięso posiekać po czym dodać do nich posiekaną…
Dziczyzna
Plemiennie z mięsem jelenia
by Ela Drab • • 0 Comments
Ciasto: 1 2/3 szkl mąki 1 jajko 1/3 szkl. wody Nadzienie: 400 g mięsa jelenia 200 g surowej szynki 200 g tłuszczu 1 cebula łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Składniki podane na ciasto dokładnie wyrobić ze sobą. Następnie szynkę oraz mięso posiekać po czym dodać do nich posiekaną cebulę oraz rozdrobniony tłuszcz. Całość dokładnie…