Składniki: 5 cebul ¼ szkl. cukru ¼ szkl. octu mały słoiczek przecieru pomidorowego 15 dag rodzynek 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki po czym zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać listki laurowe oraz ziele i nadal trzymamy na ogniu. W trakcie dodawać cukier, ocet, koncentrat oraz rodzynki, Dokładnie wymieszać…
Kategoria: Marynaty
Marynaty
Aromatyczna zalewa do śledzi
by Weronika Koziołek • • 0 Comments
Składniki: 3 ziarna czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 łyżki octu 1 cebula Sposób wykonania: Składniki podane na zalewę wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym dodać plasterki cebuli i odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna można marynować śledzie.
Marynaty
Marynata do mięsa z indyka
by Karolina Swat • • 0 Comments
Składniki: 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sok z ½ cytryny ½ skl. oleju Sposób wykonania: Rozgnieciony czosnek utrzeć z solą, musztardą, miodem obiema paprykami, sokiem z cytryny oraz olejem. Marynata idealna do mięs z indyka.
Marynaty
Zalewa do marynowanych warzyw
by Krystian Kożuchowski • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. cukru 1 szkl. octu 1 szkl. oleju Sposób wykonania: Ocet zagotować razem z cukrem po czym odstawić do ostygnięcia i wlać olej. Następnie warzywa odsączyć z powstałego sosu i przełożyć do słoików.