Składniki: 2 1/3 szkl. mąki 12 łyżek masła ½ szkl. wody 1 jajko łyżeczka soli Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz masło. Następnie dolewając stopniowo wody i całość dokładnie zagnieść. Ciasto idealne na paszteciki.
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Przyprawa meksykańska
by Katarzyna Szczygieł • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki sproszkowanej chili 3 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej kolendry ¼ łyżeczki zmielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka zmielonego kminku Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać ze sobą.
Dodatki
Aromatyczna przyprawa kreolska
by Józefa Szczepanik • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki startej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki granulowanej cebuli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka zmielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka pieprzu Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Przyprawę można przechowywać do 3 miesięcy w temperaturze pokojowej.
Dodatki
Pikantna przyprawa do nacierania
by Marta Gawrońska • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki chili w proszku 1 ½ łyżeczki mieszanki różnych przypraw ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta granulowanego czosnku 1 łyżka aromatyzowanej soli 1 łyżka granulowanej cebuli Sposób wykonania: Wszystkie podanie składniki wsypać do miseczki i wymieszać ze sobą. Przyprawę przechowywać w temperaturze pokojowej.
Dodatki
Masa pistacjowa do ciast
by Monika Frąckowiak • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szkl. zmielonych słodkich migdałów 1/3 szkl. zmielonych pistacji ¼ szkl. drobno zmielonego cukru 3-4 krople olejku pomarańczowego szczypta cukru waniliowego 3-4 białka Sposób wykonania: Cukier utrzeć z dodatkiem pistacji i migdałów po czym dodać cukier waniliowy oraz olej pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć.