Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 150 g twarogu
- garść rodzynek
- sól
- pieprz
Składniki: 250 g twarogu 3 łyżki śmietany 300 g cebuli 2 łyżki masła 1 żółtko sól pieprz Sposób wykonania: Twaróg przetrzeć przez sito. Następnie cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać ją do twarogu. Dodać jeszcze żółtka oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 300 g pszennej bułki 100 g słoniny sól pieprz Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni, skwarki usunąć a na tłuszczu zarumienić bułkę pokrojoną w kostkę po czym wymieszać ją ze skwarkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 400 g grzybów 200 g cebuli 2 łyżki masła 3 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zarumienić na rozgrzanym maśle, po czym dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Trzymać na ogniu aż cały płyn wyparuje po czym dodać śmietanę i dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 500 g śliwek, jabłek, brzoskwiń, moreli, wiśni 4 łyżki cukru Sposób wykonania: Owoce oczyścić, obrać, usuwając pestki i pokroić na małe kawałki. Następnie obtoczyć je w cukrze i nadziewać nimi knedle.