Składniki: 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki płatków migdałów 1 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki rodzynek sułtańskich 2 szklanki pokrojonych daktyli 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka zmielonych Gożdzików Sposób przyrządzenia: W szklanym wysokim naczyniu zalewamy rodzynki czerwonym winem. Odstawiamy na noc. Na patelni prażymy orzechy i migdały, tak żeby się nie przepaliły. Odstawiamy do wystygnięcia,…
Kategoria: Desery
Desery
Marcepanowe kulki
by Ewa Klima • • 0 Comments
Składniki: cukier puder cukier waniliowy aromat rumowy 25 dkg ugotowanych ziemniaków Sposób przyrządzenia: Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki ostudzić i zmielić. Przełożyć do miski i dodać tyle cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym tak aby masa zrobiła się gęsta. Do masy dodać kilka kropli aromatu rumowego. Dokładnie wymieszać, formować kulki. Kukli można obtoczyć w…
Desery
Domowa chałwa o rumowym smaku
by Hanna Dyba • • 0 Comments
Składniki: 13 dkg masła 1,5 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny olejek rumowy 2 szklanki wody ½ szklanki orzechów arachidowych Sposób przyrządzenia: W rondelku zagotować wodę i cukier do konsystencji śmietanki. W drugim rondelku rozgrzać tłuszcz i wrzucić kaszę manną, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie cały tłuszcz, i nabierze złocistego koloru. Do…
Desery
Pianka w czekoladzie
by Malwina Pruska • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka 2 galaretki o ulubionym smaku 1 tabliczka czekolady Sposób przyrządzenia: Mleko w puszce włożyć do lodówki i schłodzić. Z połowy wody przewidzianej na opakowaniu według przepisu rozpuścić galaretkę. Włożyć do lodówki żeby lekko stężała. Po tym czasie miksujemy tężejącą galaretkę dodając schłodzone mleko. Wlewamy do foremki i odkładamy do…
Desery
Domowe krówki
by Justyna Iwińska • • 0 Comments
Składniki: puszka mleka skondensowanego słodkiego 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 25 dkg ciastek biszkoptowych tłuszcz do formy Sposób przyrządzenia: Ciastka drobniutko pokruszyć blenderem. Do rondelka wlać skondensowane mleko, kakao i masło. Lekko podgrzewać mieszając na niewielkim ogniu, aż masa będzie się odrywać od dna rondelka. Masę lekko ostudzić, dodać uprzednio rozkruszone biszkopty, dokładnie wymieszać.…