Składniki:
- 250 g słodkich migdałów
- 6-7 gorzkich migdałów
- 30 g pistacji
- 8 białek
- ½ łyżki cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru
- zapach pomarańczowy
Składniki: 8 łyżek masła 2 jajka 1/3 szkl. cukru 1/6 szkl. czerwonego wina 2 szkl. mąki Sposób wykonania:Masło utrzeć na biało po czym dodać jajko, wino, cukier oraz mąkę.Zagnieść ze sobą wszystkie składniki po czym cienko je rozwałkować.Pokroić ciasto na małe prostokąty, które posmarować roztrzepanym jajkiem.Ułożyć na blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.…
Składniki: 2 szkl. płatków owsianych łyżka mąki ¾ szkl. cukru 6 łyżek masła 2 jajka ¼ szkl. posiekanych orzechów 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania:Masło utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym.Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka.Gdy masa będzie biała dodać do niej płatki i orzechy wymieszane z mąką.Całość dokładnie wymieszać i łyżką nakładać…
Składniki: 8 łyżek masła 3 łyżki cukru 1 jajko ½ kieliszka spirytusu 1 -1 ½ szkl. mąki Sposób wykonania:Masło utrzeć na biało po czym wbić jajko, dodać cukier oraz spirytus.Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę.Ciasto dokładnie zagnieść po czym rozwałkować i wykroić z niego ciasteczka.Mogą być wycięte różnego rodzaju foremkami, jeśli takich nie posiadamy, wyciąć…
Składniki: 4 żółtka ½ szkl. cukru 1/8 szkl. posiekanych migdałów ½ szkl. startej czekolady 5 łyżek mąki 1 białko masło polewa czekoladowa- może być kupna Sposób wykonania:Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć do białości po czym dodać startą czekoladę, migdały oraz mąkę.Na koniec dodać pianę ubitą z białek.Całość delikatnie połączyć aby piana nie opadała.Nabierać ciasto łyżką…