Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciastka

Ciastka, ciasteczka – małe pyszności!

Ryżowe ciasteczka z galaretką

Składniki: 150 g wafli ryżowych tabliczka mlecznej czekolady 5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki masła galaretki w cukrze Sposób wykonania: Czekoladę roztopić na parzę z dodatkiem soku pomarańczowego po czym dodać masło. Dokładnie wymieszać i zdjąć z nad pary. Wafle ryżowe połamać na mniejsze kawałki, które maczać w czekoladowej polewie. Na każdym kawałku…

Kulki z wiśniami w czekoladzie

Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100 g masła 80 g cukru pudru 25 wiśni z syropu 4 łyżki śmietanki 2 łyżki wiórków z białej czekolady 2 łyżki wiórków z gorzkiej czekolady Sposób wykonania; W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło oraz cukier puder. Gdy powstanie gęsta, jednolita masa zdjąć ją z ognia, ostudzić po czym wstawić…

Herbatniki przekładane kremową masą

Składniki: 40 g herbatników 1 szkl. cukru ½ szkl. śmietanki 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki masła łyżka koniaku 10 orzechów pekan Sposób wykonania: Cukier wsypać do śmietanki i trzymać na dużym ogniu około 10 minut cały czas mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać masło oraz kakao. Całość dokładnie utrzeć i dodać…

Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Składniki: 250 g masła 300 g czekolady z orzechami 200  cukru łyżeczka startej gałki muszkatołowej 4 jajka 250 g mąki 3 łyżki proszku do pieczenia 200 g bakalii gotowa polewa czekoladowa Sposób wykonania: Posiekaną czekoladę wymieszać z miękkim masłem po czym dodać jeszcze gałkę muszkatołową, cukier oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć po czym dodać mąkę…

Ciasto francuskie z wiśniami

Składniki: mrożone ciasto francuskie 500 g wydrylowanych wiśni 1 ½ szkl. śmietanki 12% 3 jajka 2/3 szkl. cukru ¼ łyżeczki aromatu waniliowego cukier puder Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić po czym przełożyć na dno formy, obłożyć ciastem również boki formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i lekko podpiec. Następnie na podpieczonym cieście rozłożyć wiśnie i zalać…