Ciasto: Skład: 30 dag mąki 20 dag masła (kostka) 3 – 4 łyżki cukru trzy ugotowane na twrdo żółtka. Sposób przyrządzenia: Mąkę z masłem, żółtkami i cukrem utrzeć na jednolitą masę, którą należy równomiernie rozprowadzić na dużej blasze. Z części ciasta zapleść warkocz (ładnie wygląda, ale ja robię po prostu wałeczek – wariant mniej pracochłonny…
Kategoria: Mazurek
Mazurek
Mazurek orzechowy
by Ola • • 3 komentarze
Skład: 35dkg orzechów włoskich 4 białka 1 szklanka cukru 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mąki 2 wafle Sposób wykonania: Orzechy zrumienić w piekarniku, zemleć w maszynce do migdałów i utrzeć w donicy.Ucierając połączyć z piana z białek (pod koniec ubijania dodać do piany skórkę pomarańczowa i mąkę). Gotową masę rozmasować na waflach ułożonych…