Składniki: 1 kg śliwek 1 ½ szkl octu jabłkowego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki usuwając pestki po czym ułożyć je w wyparzonych słoikach. Następnie ocet jabłkowy wlać do rondelka, dodać pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, sól oraz cukier.…
Tag: ze śliwek
Listy
Śliwki w sosie waniliowym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki pokrojonych na połowę dojrzałych śliwek 1 duża laska wanilii ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki klarowanego masła Sposób przyrządzenia: Strąk wanilii przekroić wzdłuż na połowę, rozchylić skórkę, łyżeczka wybrać dokładnie aromatyczny miąższ. Miąższ wymieszać z cukrem. Śliwki umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać cukier z wanilią i sok z…
Listy
Pieczone śliwki z cynamonem i skórką z cytryny
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 10 dużych dojrzałych węgierek 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka otartej z cytryny skórki Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. Tak przygotowane śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekrojem do góry, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i tartą skórką cytrynową. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku…
Listy
Śliwki pieczone w cukrze
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 15 dużych jędrnych śliwek 15 dkg cukru szczypta cynamonu 2 białka Sposób przyrządzenia: Do białek dodać szczyptę soli, mikserem ubić na sztywną pianę. Umyte i osuszone śliwki moczyć w białku, a następnie obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Śliwki ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do…
Listy
Sos z suszonych śliwek
by Ilona Żydek • • 0 Comments
Składniki: 25 dag śliwek suszonych 3 ząbki czosnku 200 ml wywaru mięsnego szczypta soli szczypta pieprzu 1 pęczek koperku Sposób wykonania: Śliwki namoczyć w wodzie po czym przetrzeć je przez sito, wówczas rozprowadzić je wywarem. Dodać posiekany czosnek oraz koperek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.