Składniki:
- 4 śledzie
- 2 ogórki
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 5 łyżek octu
Składniki: 25 dag filetów śledziowych a la matias, 2 plastry bekonu 2 średnie jabłka, 15 dag groszku konserwowego, 15 dag ananasów w plastrach ( z puszki ), 6 łyżek majonezu, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki musztardy, pieprz, cukier 1/4 strąka czerwonej papryki do dekoracji. Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać i…
Składniki: 5-6 płatów śledzi 1 duża cebula 1 pietruszka 2 marchewki 2 kiszone ogórki majonez Sposób przygotowania Śledzie wymoczyć. Skropić octem i odstawić na dwie godziny. Cebulę pokroić w kostkę. Surową marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, wrzucić na oliwę i dusić do miękkości. Wystudzić. Dodać ze 2 kiszone ogórki pokrojone w kostkę i…
Skład: 8 – 10 filetów majonez 10 dużych ząbków czosnku gęsta śmietana Sposób przyrządzenia: Śledzie należy trochę wymoczyć. Śmietanę i majonez mieszamy, dodając zmiażdżony czosnek. Śledzie kroimy w paski, układamy na półmisku i polewamy je mieszaniną śmietanowo – majonezowo – czosnkową. Oddech po zjedzeniu tego dania może zabić, ale śledziu jest pyszny.
Skład: 1 kg filetów z matiasów 2 duże cebule 1 puszka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano grubo mielony biały pieprz sok z cytryny 2 pęczki natki z pietruszki olej Sposób przyrządzenia: Wymoczone filety należy skropić sokiem z cytryny, do naczynia wlać 1 szklankę oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka, przecier, oregano, pieprz, drobno posiekaną zieleninę,…