Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze schabu

Schabik pachnący ziołami

Składniki: 1 kg schabu z kością 3 łyżki dobrej musztardy 1 cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane bazylia, tymianek, nasiona selera, pieprz kajeński sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso, natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Zioła, pieprz kajeński, cebulę i czosnek wymieszać.  Mięso dokładnie nasmarować…

Kotlet prowansalski ze schabu

Składniki: 35 dag schabu 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany (kwaśnej) bułka tarta bazylia w proszku, tymianek, rozmaryn (lub gotowa przyprawa prowansalska) olej słonecznikowy sól, pieprz 5 dag sera żółtego Sposób przyrządzenia: Mięso umyć i pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem do mięsa i doprawić przyprawami: solą pieprzem i przyprawą prowansalską. Potem panierować kotlety…

Schab w sosie sojowym

Składniki: 80 dag schabu środkowego b/k sos sojowo-grzybowy 2 ząbki czosnku liść laurowy kostka rosołowa "bulion" sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Schab pokroić w plastry ok 1 cm, zagotować pół rondelka wody, dodać kostkę rosołową i liść laurowy, dodać sos sojowy wg uznania (powinien być ciemny),wrzucić mięso, gotować aż będzie miękkie, na sam…

Schab w kapuście po góralsku

Składniki: 40 dag schabu 50 dag kapusty kwaszonej 3 dag smalcu 15 dag cebuli, 1/2szklanki śmietany 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku sól,  czerwona sproszkowana papryka Sposób przyrządzenia: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na porcje, nie usuwając kości. Przygotowane kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką (pół łyżki), obrumienić na rozgrzanym tłuszczu i oprószyć papryką. Cebulę obrać,…

Schab pieczony w ciemnym piwie

  Składniki: 80 dag schabu środkowego sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 kostki bulionowej 3/4 szklanki ciemnego piwa 2 łyżki margaryny 1/2 łyżeczki rozmarynu 12 dag łuskanych orzechów włoskich 1/3 szklanki śmietanki Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, obwiązać grubą nitką, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 min. Czosnek obrać, posiekać. Kostkę bulionowa rozpuścić w…