Wiedeńskie "Schweinscarre" jest sławne; nigdzie go tak smacznie nie przyrządzają. Nie zbyt tłusty, jasno różowy schab wieprzowy, zbić najpierw pałką i skropić wrzącym octem, aby skruszał. Niech tak leży ze dwie godziny. Potem go posolić, posypać kminkiem i wstawić do gorącego pieca polewając często masłem i stopionym tłuszczem. Gdy się zaczyna rumienić, wkroić trochę cebuli,…
Tag: ze schabu
Schab
Schab z sosem jabłkowym
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu środkowego z kością 15 dag słoniny 2 cebule 1/2 szklanki soku jabłkowego po 1 łyżeczce tymianku i cząbru świeżo zmielony pieprz sól Sos: 6 kwaskowatych jabłek 2 łyżki masła 2-3 łyżki cukru Wykonanie: Schab natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Zawinąć w plasterki słoniny i włóżyć do salaterki. Szczelnie przykryć i wstawić…
Schab
Schab z kminkiem ze śliwkami
by Xawier • • 1 Comment
Składniki: • 50 dag schabu • 10 dag suszonych śliwek • 1 łyżka smalcu • 2 cebule • 0.75 łyżeczki kminku • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, namoczyć na kilka godzin i usunąć pestki. Z umytego schabu wykroić kości, mięso lekko obrumienić na smalcu, przełożyć do rondla, dodać posiekaną cebulę i śliwki, oprószyć solą…
Kotlety schabowe
Schabowy z szynką
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 60 dag schabu • 30dag wędzonej szynki • sól, pieprz • szałwia • olej do smażenia • 0.5 szklanki wytrawnego wina • mąka • 1 szklanka rosołu Sposób przyrządzenia: Schab pokroić na 6 kotletów i lekko je rozbić. Oprószyć mięso solą, pieprzem i pokruszonymi listki szałwii. Każdy kotlet zawinąć w plaster szynki. Związać…
Schab
Schab z grzybowym farszem.
by Krystyna • • 1 Comment
Składniki: – 1,5 kg schabu bez kości – sól – biały pieprz – suszony majeranek – 30 dag boczniaków – 3 łyżki oleju – natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Mięso opłukać w zimnej wodzie, osączyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, ostrym nożem rozkroić na prostokątny płat grubości ok. 1,5 cm, oprószyć solą i białym pieprzem. Dokładnie oczyszczone grzyby…