Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zdrowie

Sałatka z kruchej sałaty i pomidora

Składniki: 1/2 główki sałaty kruchej lub lodowej 2 małe pomidory cebula 10 rzodkiewek pół szklanki kefiru 2 łyżki posiekanego kopru cukier sól Sposób wykonania: Sałatę poszatkować, pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewki na plasterki a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie kefir wymieszać z posiekanym koprem, solą oraz cukrem. Powstałym sosem polać sałatkę.

Sałatka z rzodkwi i marchewki

Składniki: 15 dag czarnej rzodkwi 2 marchewki jabłko pół szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki serka homogenizowanego sok z połowy cytryny natka pietruszki sól Sposób wykonania: Rzodkiew, marchew i jabłko zetrzeć na tarce. Jogurt wymieszać z serkiem, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki i solą. Sosem polać sałatkę. Cykorie posiekać, obrane jabłko pokroić w kostkę, a…

Sałatka z rzepy i jabłka

Składniki: rzepa jabłko marchew seler średniej wielkości cebulka 3-5 łyżek gęstej śmietany natka pietruszki szczypiorek cukier sól Sposób wykonania: Rzepę, jabłko, marchew i seler zetrzeć na tarce a cebulę posiekać. Następnie śmietanę wymieszać z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem oraz doprawić do smaku solą i cukrem. Polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.

Sałatka z kapusty ze śmietaną

Składniki: główka młodej kapusty szklanka śmietany jabłko mała cebulka natka pietruszki łyżka soku z cytryny cukier sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, jabłko zetrzeć na tarze a cebule i natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie śmietanę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny i polać sałatkę.