Składniki: 2-3 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag) 1 duże jabłko 1 szklanka ugotowanej białej drobnej fasoli sól 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sok z cytryny pieprz Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym je obrać i zetrzeć na tarce. Jabłko pokroić w kostkę i razem z fasolą dodać do sałatki. Doprawić do…
Tag: zdrowe
Listy
Sałatka z buraków z jajem
by Ewelina Czarnota • • 0 Comments
Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag) 1 łyżka octu winnego 2 jaja (ugotowane na twardo) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sól pieprz posiekana natka pietruszki Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym je obrać i zetrzeć na tarce. Ocet winny wymieszać z olejem i musztardą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…
Listy
Bób z kurkami Ewy
by Ewa Kania • • 0 Comments
Składniki: 50 dag bobu 30 dag kurek 2 cebulki dymki 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób wykonania: Bób zalać osoloną wodą i gotować około 15 minut na małym ogniu. W między czasie cebulkę posiekać a kurki pokroić na mniejsze kawałki, które poddusić na rozgrzanym maśle. Bób odcedzić i wymieszać z kurkami i dymką i doprawić…
Listy
Duszone pory w śmietanie
by Kinga Maj • • 0 Comments
Listy
Fasolka Jaś z wędzonym boczkiem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg fasolki Jaś 2-3 ząbki czosnku 15 dkg wędzonego boczku sól, majeranek do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę namoczyć w przegotowanej letniej wodzie na kilka godzin. Ugotować w wodzie w której się moczyła i pod koniec gotowania posolić. Miękką fasolkę odcedzić na sicie. Boczek pokroić w paseczki stopić. Czosnek obrać , rozetrzeć z niewielką…