Składniki: 24 kromki z bagietki pokrojonej skośnie 50 dkg oczyszczonych szparagów 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku tarty ser Sposób przyrządzenia: Kromki z bagietki obrumienić w piekarniku( po 1 minucie z każdej strony). W rondlu zalać szparagi minimalną ilością wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, odcedzić, zalać na chwilę zimną wodą, obsączyć. Tak…
Tag: zapiekanka
Listy
Fenkuł zapiekany z serem
by Bożena Kania • • 0 Comments
Składniki: 1 duża bulwa kopru włoskiego pokrojona wzdłuż na ósemki 2 łyżek oliwy sól, pieprz ½ szklanki tartego sera parmezan ½ szklanki tartej bułki Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać fenkuł wrzątkiem i odstawić na 7 minut, odcedzić. Suchy koper ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem, posypać tartą bułką wymieszaną z…
Listy
Papryka z parmezanem i parówka zapieczona w boczku Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 papryki (kolorowe) 8 parówek 16 plastrów wędzonego boczku sól, pieprz 8 łyżeczek parmezanu 2 łyżki majonezu Sposób przyrządzenia: Paprykę podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, przyprawić. Ser wymieszać z majonezem. Parówki obrać, podzielić na połówki. Każdą ćwiartkę papryki posmarować od wewnątrz masą serową, na niej ułożyć połówkę parówki, całość owinąć ciasno boczkiem i…
Listy
Zapiekanka z kabaczka, szynki i jajka
by Marzena Miłkowska • • 0 Comments
Składniki kabaczek 30 dag chudej szynki 4 jaja ugotowane na twardo 10 dag tartego wędzonego żółtego sera półtorej łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki masła pieprz sól Sposób wykonania; Obranego kabaczka i jajka pokroić w plastry a szynkę w kostkę. Następnie połowę kabaczka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać go bazylią, solą oraz pieprzem i…
Listy
Zapiekanka z fasoli i grzybów
by Sylwia Gościniak • • 0 Comments
Składniki szklanka białej fasoli 2 cebule kilka suszonych grzybów 8 dag ostrego sera żółtego 2 jaja 2 łyżki oliwy majeranek pieprz sól Sposób wykonania; Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugorować do miękkości po czym odcedzić i przetrzeć przez sito. W między czasie ugotować również grzyby, odcedzić i posiekać. Natomiast cebulę…