Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zakąska

Sałatka z białej i czerwonej kapusty Iwony

Składniki: 30 dkg czerwonej kapusty 10 dkg białej kapusty 4 dkg wyłuskanych orzechów włoskich ½ szklanki rodzynek kilka suszonych śliwek ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Obie kapusty umyć, usunąć grube głąby , liście poszatkować, sparzyć, wyłożyć do salaterki. Cebulę…

Sałatka warzywna inaczej Iwony

Składniki: 75 dkg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 5 jajek na twardo 15 dkg szynki kawałek pora / biała część/ sałata lodowa / 1 główka/ słoiczek groszku z marchewką ogórek konserwowy sól, pieprz do smaku Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka mleka 2 łyżki keczupu 4 łyżki śmietany Sposób przyrządzenia: Ziemniaki pokroić w kostkę jajka, szynkę…

Sałatka owocowa Iwony

Składniki: 25 dkg mrożonych truskawek 25 dkg mrożonych śliwek 2 jabłka kieliszek koniaku ½ szklanki rodzynek 2 łyżki cukru sok z ½ cytryny Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, włożyć do salaterki. Lekko rozmrożone truskawki i śliwki pozbawione pestek pokroić dowolnie i…

Sałatka z sera i winogron Iwony

Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej kilka liści czerwonej kapusty 20 dkg żółtego sera gouda 20 dkg winogron włoski sos sałatkowy Sposób przyrządzenia: Sałatę porwać na kawałki. Z liści czerwonej kapusty usunąć twarde żyłki, resztę cieniutko pokroić w paseczki. Ser  pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Winogrona umyć, osączyć. Wszystkie składniki  przełożyć do salaterki, dodać sos…

Sałatka z makaronem, salami i papryką Iwony

Składniki: 25 dkg makaronu kolanka 3 małe kolorowe papryki 20 dkg salami w plastrach 15 dkg ostrego żółtego sera 3 ząbki czosnku sos winegret Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do sosu dodać roztarty czosnek. Salami pokroić w paski. Wszystkie  składniki wymieszać, polać  sosem…