Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z winem

Czerwony flip

Składniki: – 50 ml curacao – 1 łyżeczka cukru – 1 jajko – 25 ml czerwonego wina – szczypta gałki muszkatołowej Składniki, z wyjątkiem wina, silnie i długo szeikerować, odcedzić od lodu do pękatego kieliszka wina. Tuż nad kieliszkiem utrzeć odrobinę gałki, na wierzch nalać ostrożnie czerwone wino. Natychmiast podać z 2 słomkami.

Bischof

Skład: 2 pomarańcze 1 cytryna kawałek cynamonu 2 goździki 100 g cukru 200 ml wody 800 ml wina reńskiego Sposób przyrządzenia: Do wazy włożyć startą skórkę i sok wyciśnięty z owoców oraz cynamonu i goździki. Zalać syropem z cukru i wody, odstawić na 1 godzinę. Przecedzić, zamrozić i połączyć z winem. 

Degustujemy wina

Najważniejszą kwestią przy podawaniu wina jest jego temperatura. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż okrelenie „temperatura pokojowa” pochodzi z czasów kiedy wynosiła ona nie więcej niż 18° C. W pierwszej kolejności zwróćmy zatem uwagę na temperaturę podawanego wina, i tak: Szampany powinny być podawane w temperaturze 6-8°C, Wina białe – w temperaturze 8-12°C, Wina młode czerwone – w temperaturze 13-14°C, Wina lekkie czerwone – w temperaturze 14-16°C, Wina szlachetne i stare roczniki – w temperaturze 18°C. Kolejną istotną kwestią jest kolejność podawania win, tu z kolei trzeba pamiętać o kilku zasadach: Wina należy podawać w kolejności od białych, poprzez różowe do czerwonych, Wina wytrawne podajemy zawsze przed winami słodkimi i likierowymi, Wina młode przed winami starymi, Wina słabsze przed winami mocnymi. Do poszczególnych typów wina istnieją oczywiście odpowiednie kieliszki mające na celu jak najbardziej podkreślić walory danego trunku, my jednak w tej chwili skupmy się na ocenie degustowanego wina. Warto w tym momencie wspomnieć iż kieliszek należy zawsze trzymać za nóżkę, a to między innymi dlatego aby nie ogrzewać trunku, czy nie zostawiać plam mogących utrudnić ocenę wzrokową wina.