Składniki: filiżanka mocnej zimnej kawy kieliszek czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki cukru ½ łyżeczki startej cytryny cynamon Sposób wykonania:Do kawy wlać wino i dodać cukier, cynamon oraz skórkę z cytryny.Całość dokładnie zmiksować po czym przelać do filiżanek.
Tag: z winem
Desery
Sangria na Boże Narodzenie
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1, 5 l czerwonego wytrawnego wina 2 szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki cukru pudru 4 duże obrane, pokrojone w plastry brzoskwinie ( lub brzoskwinie z puszki) 2 pomarańcze, dokładnie obrane, pokrojone w plastry 1 cytryna, obrana, pokrojona w plastry 1 szklanka wody mineralnej gazowanej ½ szklanka Brendy Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wymieszać, odstawić…
Desery
Poncz na Boże Narodzenie
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 butelki dobrego wina gazowanego ( 2 x 0,75 l) 1 butelka rumu (0, 75 l) sok z jednej cytryny 3 szklanki bardzo mocnej herbaty cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki. Mocno podgrzać. Podawać w szklanej wazie ze szklaną chochlą. Znakomicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno…
Wino
Cabajone- drink na ciepło
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 400g białego wina gronowego 5 dag cukru 2 jajka 4 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Następnie przelac do garnka i podgrzewając do temp. ok. 70 stopni, wciąż miksować przez 5 min.Podawać na ciepło. Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza
Koktaile
Owocowy flip
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: – 20 ml wiśniówki – 40 ml białego wina – 1 łyżeczka cukru – 1 żółtko – 4-5 wisienek lub świeżych truskawek – szczypta cynamonu Przyrządzić w szeikerze lub mikserze, ubijając do spienienia odcedzić od lodu. Dekorować warstwą owoców na wierzchu, oprószyć cynamonem. Podawać w wysokim kieliszku do wina, ze słomką i łyżeczką.