Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Degustujemy wina

Najważniejszą kwestią przy podawaniu wina jest jego temperatura. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż okrelenie „temperatura pokojowa” pochodzi z czasów kiedy wynosiła ona nie więcej niż 18° C. W pierwszej kolejności zwróćmy zatem uwagę na temperaturę podawanego wina, i tak: Szampany powinny być podawane w temperaturze 6-8°C, Wina białe – w temperaturze 8-12°C, Wina młode czerwone – w temperaturze 13-14°C, Wina lekkie czerwone – w temperaturze 14-16°C, Wina szlachetne i stare roczniki – w temperaturze 18°C. Kolejną istotną kwestią jest kolejność podawania win, tu z kolei trzeba pamiętać o kilku zasadach: Wina należy podawać w kolejności od białych, poprzez różowe do czerwonych, Wina wytrawne podajemy zawsze przed winami słodkimi i likierowymi, Wina młode przed winami starymi, Wina słabsze przed winami mocnymi. Do poszczególnych typów wina istnieją oczywiście odpowiednie kieliszki mające na celu jak najbardziej podkreślić walory danego trunku, my jednak w tej chwili skupmy się na ocenie degustowanego wina. Warto w tym momencie wspomnieć iż kieliszek należy zawsze trzymać za nóżkę, a to między innymi dlatego aby nie ogrzewać trunku, czy nie zostawiać plam mogących utrudnić ocenę wzrokową wina.

Degustacja składa się z trzech części, w trakcie których wino poddajemy analizie wzrokowej, zapachowej i smakowej. Analiza wzrokowa służy ocenie wyglądu wina, przy czym należy tu zwrócić uwagę nie tylko na kolor wina, ale również na jego przejrzystość, blask, intensywność i płynność. Sam kolor wina może nam już bardzo wiele powiedzieć. Analiza zapachowa służy ocenie bogactwa aromatycznego wina. Zapachy dzielimy na podstawowe – pochodzące z odmiany winogron, wtórne – powstałe w trakcie fermentacji oraz trzeciorzędne – powstałe w trakcie dojrzewania wina. Analiza smakowa to najbardziej skomplikowany z trzech wymienionych etapów. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na równowagę, przy czym w zależności od rodzaju wina, należy obserwować różne elementy. I tak, w przypadku win białych, oceniamy równowagę kwasów i cukru, w przypadku win likierowych, oceniamy równowagę kwasów, cukru i alkoholu, w przypadku win czerwonych, oceniamy równowagę kwasów, cukru i garbników. http://www.wineonline.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *