Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Degustujemy wina

Najważniejszą kwestią przy podawaniu wina jest jego temperatura. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż okrelenie „temperatura pokojowa” pochodzi z czasów kiedy wynosiła ona nie więcej niż 18° C. W pierwszej kolejności zwróćmy zatem uwagę na temperaturę podawanego wina, i tak: Szampany powinny być podawane w temperaturze 6-8°C, Wina białe – w temperaturze 8-12°C, Wina młode czerwone – w temperaturze 13-14°C, Wina lekkie czerwone – w temperaturze 14-16°C, Wina szlachetne i stare roczniki – w temperaturze 18°C. Kolejną istotną kwestią jest kolejność podawania win, tu z kolei trzeba pamiętać o kilku zasadach: Wina należy podawać w kolejności od białych, poprzez różowe do czerwonych, Wina wytrawne podajemy zawsze przed winami słodkimi i likierowymi, Wina młode przed winami starymi, Wina słabsze przed winami mocnymi. Do poszczególnych typów wina istnieją oczywiście odpowiednie kieliszki mające na celu jak najbardziej podkreślić walory danego trunku, my jednak w tej chwili skupmy się na ocenie degustowanego wina. Warto w tym momencie wspomnieć iż kieliszek należy zawsze trzymać za nóżkę, a to między innymi dlatego aby nie ogrzewać trunku, czy nie zostawiać plam mogących utrudnić ocenę wzrokową wina.

Degustacja składa się z trzech części, w trakcie których wino poddajemy analizie wzrokowej, zapachowej i smakowej. Analiza wzrokowa służy ocenie wyglądu wina, przy czym należy tu zwrócić uwagę nie tylko na kolor wina, ale również na jego przejrzystość, blask, intensywność i płynność. Sam kolor wina może nam już bardzo wiele powiedzieć. Analiza zapachowa służy ocenie bogactwa aromatycznego wina. Zapachy dzielimy na podstawowe – pochodzące z odmiany winogron, wtórne – powstałe w trakcie fermentacji oraz trzeciorzędne – powstałe w trakcie dojrzewania wina. Analiza smakowa to najbardziej skomplikowany z trzech wymienionych etapów. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na równowagę, przy czym w zależności od rodzaju wina, należy obserwować różne elementy. I tak, w przypadku win białych, oceniamy równowagę kwasów i cukru, w przypadku win likierowych, oceniamy równowagę kwasów, cukru i alkoholu, w przypadku win czerwonych, oceniamy równowagę kwasów, cukru i garbników. http://www.wineonline.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *