Składniki: 1 kg brukwi 5 dag słoniny 2 dag masła 1 dag mąki sól cukier Sposób wykonania: Brukiew zalać osoloną wodą, wrzucić jeszcze kawałek słoniny i gotować na małym ogniu do miękkości. Wówczas odcedzić brukiew i słoninę i pokroić w kostkę. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wodą w której gotowała się brukiew.…
Tag: z warzyw
Listy
Bób gotowany
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg bobu 5 dag masła sól Sposób wykonania: Bób zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Następnie go odcedzić i obrać z łusek. Przed podaniem polać masłem.
Listy
Pomidory w sosie jogurtowym
by Renata Pawelec • • 0 Comments
Składniki: 2 pomidory 500 ml jogurtu 1 zielona papryczki chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki garam masala sól do smaku Sposób wykonania: Obrane pomidory pokroić w kostkę. Następnie jogurt wymieszać z posiekaną papayrczki chili, słodką papryką i gram masala. Doprawić do smaku solą i polać pomidory.
Listy
Kapusta z marchewką
by Paweł Rybicki • • 0 Comments
Składniki: biała kapusta marchewka poszatkowane majonez pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym dodać do niej marchewkę. Polać całość majonezem i doprawić do smaku pieprzem.
Listy
Pieczone ziemniaki ze śledziem
by Jacek Niewiadomski • • 0 Comments
Składniki: 4 ziemniaki 200 g kwaśnej śmietany 80 g kawioru 1 cebula sok z cytryny sól Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie oczyścić po czym każdy owinąć w folie aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1 godzinę. W między czasie śledzie pokroić w drobną kostkę, którą skropić sokiem z cytryn i wymieszać…