Składniki 2 główki kapusty pekińskiej 40 dag ziemniaków 3 cebule mała puszka pomidorów w zalewie łyżka maggi w płynie 5 dag margaryny cukier pieprz sól Sposób wykonania; Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Trzymać na ogniu kilka minut po czym dodać kapustę pokrojoną w paski. Dusić kilka…
Tag: z warzyw
Listy
Kalafior w piwnym cieście
by Kornelia Ziemińska • • 0 Comments
Listy
Czerwona kapusta z winogronami
by Teresa Byczkowska • • 0 Comments
Składniki główka czerwonej kapusty 20 dag zielonych winogron bezpestkowych 2 dag mąki 3 dag masła roślinnego czerwone wytrawne wino sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do garnka z połową rozgrzanego masła. Podlać całość jeszcze winem i dusić na małym ogniu dość często mieszając. Na reszcie masła przesmażyć mąkę…
Listy
Cukinie z patelni
by Olga Jarek • • 0 Comments
Składniki 2 cukinie łyżeczka ziół prowansalskich jajo bułka tarta mąka biały pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinie pokroić w plasterki, które posypać ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Następnie oprószyć je mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu posypać solą. Doprawić do smaku…
Listy
Cukinia duszona z pomidorami
by Halina Jaroszek • • 0 Comments
Składniki 2-3 nieduże cukinie 2 duże mięsiste pomidory łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku po łyżce oleju i masła pieprz sól Sposób wykonania: Cukinie pokroić w słupki, które obsmażyć na rozgrzanym oleju. Wówczas dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę, masło, rozmaryn oraz posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec…