Składniki:
50 dkg umytych, przekrojonych wzdłuż na połowę truskawek
6 łyżek cukru
6 łyżek soku z cytryny
ulubione lody
Składniki: 50 dkg truskawek sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3 łyżki wódki czystej 1 łyżka miodu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka posiekanych słodkich migdałów lub orzechów Sposób przyrządzenia: Sok, wódkę i pozostałe składniki z wyjątkiem truskawek i migdałów dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, obsączyć, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Tak przygotowane truskawki…
Składniki: 1 kg dorodnych, dojrzałych truskawek 4 łyżeczki dobrego octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Owoce bardzo dokładnie wypłukać i obsączyć z wody. Pokroić na połowę i w misce polać octem balsamicznym. Pychota.
Składniki: 20 dag truskawek 100 ml rumu 2 łyżki soku z limetki 2 krople grenadiny 2 plasterki limetki do dekoracji Sposób przyrządzenia: Truskawki opukać, usunąć szypułki. Owoce zmiksować na pulchną masę z sokiem z limetki, rumę, grenadiną i 2 łyżkami kruszonego lodu. Podawać w kielichach, udekorowanie plastrami limetki. Natalia