Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 1 łyżka sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżka białego wytrawnego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i biały pieprz do smaku. Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, osączyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i pieczarki obrać umyć i pokroić w pólplasterki. Cebulę…
Tag: z ryby
Dorsz
Filety z dorsza po warmińsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 75 dag filetów, sok z cytryny, 50 dag włoszczyzny z kapustą, 2 łyżki tłuszczu, 3 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, cebula, 3 łyżki utartego żółtego sera, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry i dusić w rondlu na tłuszczu…
Ryby
Smażona ryba z sałatką ziemniaczaną
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków. 2-3 cienkie pory, 150 g pomidorków koktajlowych, 1 pęczek koperku, 3 łyżki octu winnego, pieprz, sól, 6 łyżek oleju, tłuszcz do głębokiego smażenia, 150 g mąki. 200 ml piwa, 2 jajka, 1/2 łyżeczki curry, 8 rybnych filetów, (np. z pstrąga), sok z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i pokroić…
Dorsz
Pulpety z dorsza po żydowsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 40 dag filetów z dorsza, 2 marchwie, 1/2 selera, 1 por, 1 cebula, 1 korzeń pietruszki, pęczek zielonej pietruszki, 1/2 l wywaru z warzyw, 1 bułka, 2 jajka, 15 ml mleka, 1 łyżka mąki, 5 dag rodzynków, 1 łyżka masła. Sposób przyrządzenia: Filety z dorsza wyskórować, posolić, odstawić na 10 minut. Warzywa oczyścić, pokroić…
Ryby
Ryba gotowana po wdzydzku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dużej ryby (sieja, szczupak, sandacz), 1 kg ziemniaków, 50 dkg cebuli, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić i podzielić na 4 duże dzwonka. Ziemniaki i cebule obrać i pokrajać w talarki. Wszystkie składniki zalać gorącą wodą na tyle, aby je dobrze przykryła i gotować 25 min. Wyłożyć na półmisek lub talerze.