Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z rumem

Jabłuszka pełne rodzynek

Składniki: 6 jabłek sok z cytryny 1 szkl. rodzynek 100 g ciemnego rumu 3 surowe białka 2 łyżeczki cukru pudru 6 połówek orzechów włoskich Sposób wykonania: Rodzynki namoczyć w rumie. W między czasie jabłka obrać od czubka do połowy wysokości po czym delikatnie wydrążyć gniazda nasienne i skropić jabłka sokiem z cytryny. W otwory po…

Deser z powidłami i rumem

Składniki: 4 jajka ¾ szkl. cukru pudru 50 g ciemnego rumu 1 szkl. powideł śliwkowych ½ szkl. płatków migdałowych łyżka cukru masło do formy bita śmietana Sposób wykonania: ½ szkl razem z żółtkami utrzeć po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo powidła oraz rum. Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną piane z…

Śmietankowo-piankowy deser

Składniki: 2 szkl. słodkiej śmietanki op. budyniu śmietankowego ¼ kostki masła 4 jajka 50 g rumu 1 szkl. cukru pudru sok z cytryny masło do formy Sposób wykonania: W ½ śmietanki rozprowadzić budyń. Natomiast resztę śmietanki razem z masłem podgrzewać na małym ogniu po czym dodać budyń. Całość mieszając gotować aż zgęstnieje, wówczas zdjąć z…

Gruszki i suszone śliwki

Składniki: 6 gruszek sok z cytryny 1 szkl. suszonych rodzynek 100 g ciemnego rumu 3 surowe białka 2 łyżeczki cukru pudru 6 połówek orzechów włoskich Sposób wykonania: Śliwki namoczyć w rumie. W między czasie gruszki obrać od czubka do połowy wysokości po czym delikatnie wydrążyć gniazda nasienne i skropić gruszki sokiem z cytryny. W otwory…

Pianka ze śliwkami z sokiem

Składniki: 2 szkl. przecieru z e śliwek ¼ kostki masła ½ skzl. cukru 4 jajka ½ szkl. posiekanych migdałów 2 łyżeczki skórki z pomarańczy kieliszek ciemnego rumu ¼ szkl pokruszonych herbatników łyżeczka cukru pudru do białek sok malinowy masło do formy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo…