Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z powidłami i rumem

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 50 g ciemnego rumu
  • 1 szkl. powideł śliwkowych
  • ½ szkl. płatków migdałowych
  • łyżka cukru
  • masło do formy
  • bita śmietana

Sposób wykonania:

  1. ½ szkl razem z żółtkami utrzeć po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo powidła oraz rum.
    Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną piane z dodatkiem cukru pudru.
    Całość dokładnie ale delikatnie połączyć.
    Przełożyć krem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Wierzch posypać cukrem i płatkami migdałowymi.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i piec aż wierzch się zarumieni a cukier skarmelizuje .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *