Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z rodzynkami

Makaron farfalle z makiem i bakaliami

Składniki: 20 dkg makaronu 3 łyżki rodzynek kilka kropli olejku pomarańczowego ¼ kostki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cynamonu 2 łyżki maku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al. dente w dużej ilości wody. Rodzynki zamoczyć w ciepłej, przegotowanej wodzie z dodatkiem olejku pomarańczowego  aż spęcznieją. Mak wymieszać z cynamonem, kilkoma kroplami…

Jaja faszerowane po polsku

Składniki: 8 jaj gotowanych na twardo 5 dkg bułki czerstwej, mleko 5 dkg cebuli tłuszcz 2 dkg rodzynków natka pietruszki 200 ml śmietany (gęstej) 6-8 dkg sera twarogowego 4 dkg chrzanu tartego sól, pieprz, cukier sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namoczyć…

Sos staropolski do ryb

Składniki: •  0,5 l wywaru z ryb •  5 dag migdałów •  4 dag rodzynków •  4 dag masła •  2 dag mąki •  sól, pieprz •  goździki •  miód i sok z cytryny do smaku Wykonanie: Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką…

Mazurek rodzynkowy

Składniki: Ciasto: • 60 dag mąki • 25 dag cukru • 25 dag masła • 25 dag rodzynków • 0.5 szklanki słodkiej śmietanki • 3 żółtka • 1 jajko • 0.5 łyżeczki soli  Polewa: • 5 dag migdałów • białko • 5 dag grubego cukru Sposób przyrządzenia: Rodzynki umyć. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie,…

Beza owocowa

Składniki: • 10 białek • 10 łyżek cukru pudru • cukier waniliowy • 10 dag łuskanych orzechów laskowych lub migdałów • 10 dag suszonych śliwek bez pestek • 10 dag suszonych gruszek lub jabłek • 10 dag rodzynków • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej • wiśnie z kompotu • tarta bułka i tłuszcz do smarowania…