Składniki: 2 pory 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu śliwkowego 2 łyżki miodu pitnego ½ cytryny 4 łyżki orzechów pistacjowych Sposób wykonania: Pokrojone na paseczki pory przesmażyć na rozgrzanym oleju po czym wlać bulion warzywny. Trzymać na małym ogniu kilka minut. Następnie zdjąć z ognia i doprawić…
Tag: z porów
Listy
Duszone pory ze szczyptą gałki muszkatołowej
by Iwona Cioch • • 0 Comments
Listy
Zasmażane pory
by Ewa Jarosz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg porów/ białe części/ 5 łyżek masła 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Pory umyć, pokroić na kawałki około 3 cm, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody z cukrem i odrobiną masła. Z reszty masła, mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem. Pory podprawić zasmażką, przyprawić do smaku…
Listy
Pory jako dodatek obiadowy
by Paulina Żak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg porów/ białe części/ ½ szklanki bułki tartej ½ kostki masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Pory starannie oczyścić, umyć, włożyć do wrzątku, osolić, dodać cukier i nie za długo gotować. Odcedzić, ułożyć na półmisku, układając cebulkami w jedną stronę. Polać stopionym masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.
Listy
Sos porowy
by Olga Ziobrowska • • 0 Comments
Składniki: 350 g porów 50 g masła sól pieprz 300 ml śmietany 4-5 łyżek mleka Sposób wykonania: Pory drobno posiekać po czym wrzucić na patelni z rozgrzanym masłem. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie wlać mleko i śmietankę. Całość wymieszać i trzymać jeszcze a ogniu około 20 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.