Składniki: 1 pomarańcza garść orzechów laskowych ½ szkl oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki curry sól pieprz Sposób wykonania: Pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na mniejsze porcje. Dodać do nich obrane orzechy, oliwę z oliwek, miód oraz curry. Całość dokładnie zmiksować na jednolity sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tag: z pomarańczy
Porady i Ciekawostki
Sos pomarańczowy na bulionie
by Oliwia Miś • • 0 Comments
Składniki: 1 pomarańcza 1 łyżka cukru 1 łyżka octu winnego 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: Z pomarańczy zetrzeć skórkę, posiekać ją i sparzyć wrzątkiem. Następnie cukier skropić sokiem z cytryny i skarmelizować go na małym ogniu, wówczas rozprowadzić go bulionem. Następnie dodać połowę skórki pomarańczowej i gotować na dużym…
Listy
Pikantne pomarańcze
by Renata Zięba • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pomarańczy kilka ziaren pieprzu kilka goździków kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka ziaren kardamonu 1 szkl octu winnego 1 szkl cukru Sposób wykonania: Sparzone wrzątkiem pomarańcze pokroić w plasterki i przełożyć do rondelka. Podlać odrobiną wody i gotować około 30 minut. W między czasie na suchą patelnie wrzucić cynamon,…
Listy
Koktajl pomidorowo-paprykowy
by Klaudia • • 0 Comments
Składniki: ¾ szklanki przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 1 ½ łyżki otrąb pszennych ½ szklanki wody mineralnej niegazowanej Sposób wykonania: Z papryczki usunąć pestki, połączyć z przecierem pomidorowym otrębami pszennymi i ½ szklanki wody mineralnej niegazowanej. Zmiksować. Doskonały koktajl na obniżenie ciśnienia krwi.
Listy
Faszerowane pomarańcze z szałwią
by Monika Zapart • • 0 Comments
Składniki: 2 pomarańcze 8 listków szałwii 4 łyżki słodkiej śmietany Sposób wykonania: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Następnie przekroić je na pół i wydrążyć części miąższu, który pokroić. Wymieszać go z posiekanymi listkami szałwii oraz śmietaną. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczek z pomarańczy.