Składniki: 3 l piwa odrobina cukru 400 ml mleka makowego Sposób wykonania:Piwo zagrzać na małym ogniu po czym połączyć z makowym mlekiem.Podgrzać na małym ogniu ale nie doprowadzając do wrzenia!!!Jeśli ktoś chce można doprawić cukrem do smaku.
Tag: z piwem
Sosy
Sos cytrusowy
by Judyta Kaczmarczyk • • 0 Comments
Składniki: 3 cebulki szalotki 250 ml jasnego piwa 3 łyżki galaretki porzeczkowej 1 łyżka musztardy imbir 1 cytryna 1 pomarańcza Sposób wykonania: Cebulki drobniutko posiekać po czym wrzucić je do wrzącego piwa, zagotować. Gdy piwo zacznie wrzeć zdjąć go z ognia, dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać musztardę, sok z cytryny i pomarańczy oraz…
Sery
Tosty w gorącym serowym kremie
by Piotr Górecki • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżeczek mąki kukurydzianej ½ l jasnego piwa 60 dag startego żółtego sera 2 łyżki musztardy szczypta cynamonu odrobina sosu Worcester 4 kromki pieczywa tostowego Sposób wykonania: Piwo wymieszać razem z mąką. Następnie do rondelka wrzucić ser, dodać musztardę, sos worcester oraz cynamon. Trzymać na ogniu do momentu, aż ser się rozpuści i zacznie…
Piwo
Grzane piwo ze śmietanką
by Celina Czerwińska • • 0 Comments
Składniki: 600 ml jasnego piwa 3 goździki 3 łyżki cukru 3 żółtka ½ laski wanilii kawałek cynamonu 20 dag śmietany 18% Sposób wykonania:Do piwa wrzucić wanilię, cynamon oraz goździki po czym podgrzać całość pod przykryciem.W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem.Następnie piwo przecedzić i stopniowo cały czas ubijając trzepaczką wlewać do żółtek.Gdy powstanie piana…
Piwo
Piwo z korzeniami
by Emilia Wasilewski • • 0 Comments
Składniki: 600-800 ml jasnego piwa 4 ziarna kardamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sok i skórka starta z 1 pomarańczy 4 goździki 4 łyżki miodu Sposób wykonania:Do piwa wrzucić goździki, kardamon, dodać gałkę muszkatołową oraz sok i skórkę pomarańczy.Całość wymieszać i podgrzać pod przykryciem na małym ogniu.Gdy piwo będzie gorące przecedzić go i wymieszać z miodem.Ponownie…