Składniki: 1 paczka kawy zbożowej 2 g suszonego chmielu 1 kg cukru 8 g drożdży piwnych 5 l wody Sposób wykonania:Kawę zagotować z dodatkiem chmielu.Następnie odstawić ją do ostygnięcia, wówczas wymieszać ją z cukrem i drożdżami.Następnie przelać do butelek, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.Po 3 dniach odstawić butelki do zimnej piwnicy.
Tag: z piwa
Piwo
Piwo pełne
by Marek • • 0 Comments
Piwo
Grog piwny
by Tomasz • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ l jasnego piwa 15 dag cukru 100 ml jasnego rumu laska wanilii Sposób wykonania:Piwo podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia, wówczas wsypać cukier.Podgrzewać do momentu, aż się rozpuści, po czym dodać rum oraz pokrojona laskę wanilii.Trzymać jeszcze przez chwilę na ogniu.Przed podaniem usunąć wanilię.
Piwo
Piwo z makowym mlekiem
by Jowita Kozioł • • 0 Comments
Składniki: 3 l piwa odrobina cukru 400 ml mleka makowego Sposób wykonania:Piwo zagrzać na małym ogniu po czym połączyć z makowym mlekiem.Podgrzać na małym ogniu ale nie doprowadzając do wrzenia!!!Jeśli ktoś chce można doprawić cukrem do smaku.
Piwo
Piwo imbirowe
by Lidia Mucha • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka koncentratu brzeczki piwnej 80 dag ciemnego cukru imbir drożdże piwne Sposób wykonania:Wszystkie składniki wymieszać ze sobą zalewając je 2 litrami wody.Następnie zagotować i trzymać na ogniu około 15 minut.Po tym czasie przelać całość do balonu i dolać wody aby było mniej więcej 20 litrów.Gdy temperatura osiągnie 20C dodać drożdże.Przeprowadzić fermentacje i rozlew…

