Pieczarki są to jedne z najdelikatniejszych grzybów, używane bywają do przyprawy najrozmaitszych potraw, sosów etc., lub jako jarzyna i puree do kotletów. Można je mieć przez cały rok świeże w sztucznej hodowli założonej w piwnicy lub w stajni. W lecie rosną dziko po lasach, ogrodach i pod spróchniałymi budynkami. Należy je ścinać przy ziemi nożem,…
Tag: z pieczarek
Pieczarki
Pieczarki faszerowane
by marek • • 0 Comments
Kalafior
Kalafior zapiekany pod beszamelem.
by Daga • • 1 Comment
Dodatki
Surówka z pieczarek.
by A. • • 0 Comments
Skład: 3 średniej wielkości pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki 8 – 10 pieczarek pokrojonych w cienkie pół-plasterki sporo posiekanej natki sok z cytryny extra virgin oliwa dobrej marki sól, pieprz do smaku liście sałaty Sposób przyrządzenia: Dobrze wymieszać oliwę z sokiem, solą i pieprzem. Wymieszane pomidory z pieczarkami posypać obficie natka, polać mieszaniną vinegrette…
Sałatki
Sałatka z pieczarek.
by A. • • 0 Comments
Skład, sposób wykonania: Ja nie obieram ze skórki, nie trzeba, płuczę po jednym pod bieżącą wodą kapeluszem do góry, ostrożnie, aby się woda nie dostała do wnętrza, bo strasznie nasiąkają, dlatego nie można wrzucać do miski z woda. Polecane jest czyszczenie miękką szczoteczką na sucho, ale ja wole umyć. Potem kroi się w cieniutkie pół-plasterki…