Składniki:
- ½ szkl. mleka
- kostka cukru
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 jajka
- masło do smażenia
- konfitura z jabłek
Składniki: 100 g moreliz puszki 1 ½ szkl. jogurtu 1 łyżka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania: Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki po czym razem z jogurtem dokładnie ze sobą zmiksować. Następnie doprawić do smaku miodem a na sam koniec wmieszać orzechy. Przelać do szklanek.
Składniki: 4 morele 1 szkl wody 1 szkl. cukru 2 goździki Ziarno ziela angielskiego 1 szkl. śmietanki kremowej łyżeczka cukru pudru 100 g wódki Sposób wykonania: Wodę razem z cukrem, goździkami i zielem doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać obrane morele , przekrojone na połówki. Gotować na małym ogniu do momentu, aż owoce się zeszklą. Wówczas…
Składniki: 50 dag suszonych moreli ½ kostki masła laska wanilii ½ szkl. białego ryżu szczypta soli 2 szkl. mleka ½ szkl. surowych białek ¾ szkl. cukru kieliszek śliwowicy tłuszcz do fory Sposób wykonania: Ryż zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i odcedzić. Następnie do mleka dodać szczyptę soli i laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia po czym…
Składniki: 6 moreli 3 łyżki cukru 2 szkl. wody goździk 2 łyżki galaretki brzoskwiniowej 6 łyżek jogurtu jeżyny Sposób wykonania: Morele zalać wodą z dodatkiem cukru i goździków i trzymać na małym ogniu do momentu aż się rozgotują. Wówczas wyjąć goździki i przetrzeć całość przez sito. Następnie galaretkę wymieszać z 2 łyżkami wody i dodać…