Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z moreli

Kompot morelowy Ani

Składniki: 1 kg moreli 50 dag cukru 0,4 l wody Sposób wykonania: Z moreli usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do słoików. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Morele zapiekane z żurawiną

Składniki: 4 morele 4 łyżki żurawiny 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru skórka starta z 12 cytryny 1 łyżka masła Sposób wykonania: Morele  sparzyć wrzątkiem po czym je obrać i pokroić na kawałki i wymieszać z rozgniecioną żurawiną Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego  wysmarowanego masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem i…