Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z mleka

Jogurt domowy

Po co płacić dużo za jogurt (około 6-9 zł za litr), jeśli można zrobić go samemu? Zajmuje to chwilkę, na przykład podczas przygotowywania porannej kawy. I kosztuje niewiele. Na początek trzeba zainwestować i kupić mały pojemniczek jogurtu w sklepie. Polecam jogurt „Bakoma” albo firmy „Maluta”. Są to jedyne znane mi na polskim rynku marki przypominające prawdziwy jogurt bałkański. Litr słodkiego mleka 3,2 % tzw świeżego, zwykłego pasteryzowanego z torebki, byle nie UTH (oczywiście ideałem jest mleko prosto od krowy) należy silnie zagrzać aż przy styku z garnkiem zaczną powstawać bąbelki. Mleko należy zagrzać do temperatury około 60 stopni. Jeżeli się nie ma termometru, należy włożyć palec, temperatura jest dobra jeśli można wytrzymać 10 sekund. Następnie zahartować jogurt stopniowo dodając po łyżce ciepłego mleka, na koniec wymieszać z całym mlekiem. Nakryć szczelnie, zawinąć w ściereczkę i przykryć puchową poduszką Pozostawić na kilka godzin. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Nie zjadać do końca, łyżkę należy pozostawić na następny jogurt. Ja najlepiej lubię sam jogurt, ale może być on bazą do koktajli owocowych, deserów, dressingów, sosów do sałatek itp, itd

Zupa mleczna nic

Składniki: 1,5 szklanki mleka 5 jajek 10 łyżek cukru laska wanilii lub cynamonu Sposób przyrządzenia: Żółtka wlać do mleka, gotować ciągle mieszając do zgęstnienia, wrzucić kawałki cynamonu lub wanilii. Z białek ubić pianę, wsypać parę łyżek cukru, szczyptę cynamonu, wymieszać lekko i kłaść łyżką małe porcje na gorące mleko. Obgotować je krótko z obu stron.…

Jogurt na sposób grecki

Jogurt grecki jest bardzo gesty i kremowy- zawartość tłuszczu około 10%.
 

Składniki:

• 2 litry mleka (najlepsze efekty z mleka pasteryzowanego tłustego 3,2%)
• opakowanie jogurtu naturalnego (wystarczy kilka łyżek) musi mieć żywe kultury bakterii
• opcjonalnie opakowanie słodkiej śmietanki

Maślanka z miodem

Składniki: • 2 żółtka • 10 dag miodu • 1 litr maślanki • sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Żółtka dokładnie utrzeć z miodem. Dolać 1-2 szklanki maślanki i trochę soku z cytryny, zmiksować. Dolać pozostałą część maślanki, wymieszać i wstawić do lodówki. Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)