Składniki: (10 porcji) dzwonek z łososia norweskiego – 1,8 kg Marynata: czosnek – 0,05 kg olej – 0,10 l wino białe wytrawne – 0,15 l jarzynka cytryna pergamin Sposób przyrządzenia: Łososia pokrojonego w dzwonka marynujemy z czosnkiem, olejem, jarzynką i białym winem. Pozostawiamy na mniej więcej 3 godziny. Zawijamy w pergamin wysmarowany olejem i pieczemy…
Tag: z łososia
Łosoś
Łosoś w krewetkowym sosie
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 2,20kg łososia 0,40kg krewetek 0,5kg porów 0,30kg cebuli 0,10l. oleju 0,30l. śmietany koperek Sposób przyrządzenia: Pory i cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Położyć na nich dzwonki łososia posypać koperkiem i zapiec. Sos spod łososia przetrzeć dodać krewetki, zagotować, dodać śmietanę i resztę koperku.
Łosoś
Łosoś monia
by j.mon • • 0 Comments
Płat wyfiletowanego łososia , opłukać, nasolić garść soli, następnie posypać garścią cukru ,dodać świerzej bazyli i owinąć folią i pozostawić na trzy dni w lodówce. Pokroić po wyjęciu na ciękie paski i podawać z masełkiem i weką , do smaku z majonezem. Smacznego Janusz Moniowski.
Sałatki
Sałatka z wędzonego łososia
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 20 dag wędzonego łososia, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 pomidor, 1 pomarańcza, 1 główka sałaty, 1 kiść zielonych winogron, sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa i owoce umyć. Jajka pokroić w małe cząstki. Pomarańczę…
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 4 porcje: 4 dzwonki łososia (około 70 dag) pół szklanki gęstej śmietany 2 cebule sok i skórka otarta z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól Wykonanie: Śmietanę wymieszaj z solą i otartą skórką z cytryny. Umyte i osuszone dzwonki łososia natrzyj śmietaną, nadziej na rożen lub upiecz na grillu. Cebulę drobno pokrój, skrop…