Składniki: 5 filetów z kurczaka 4 łyżki oleju 6 obranych, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki ziemniaków 1 łyżeczka kminku 1 posiekany ząbek czosnku 2 jajka sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić olejem, przyprawić solą i pieprzem oraz kminkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez…
Tag: z kurczaka
Kurczak
Aromatyczny kurczak z piekarnika
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak 30 dkg grzybów leśnych lub pieczarek pokrojonych w plastry 1 szklanka drobno posiekanych orzechów (nerkowca, włoskich) ½ łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło, usmażonymi pieczarkami, dodać pieczarki, goździki, só i pieprz do smaku. Smażyć mieszając około 5 minut. Tuszkę kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić.…
Kurczak
Pikantny kurczak z piekarnika
by kamila • • 0 Comments
Składniki: 1 podzielony na porcje kurczak 3 drobno posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki majonezu 2 łyżki sosu chili 2 cebule pokrojone na ćwiartki 1 grubo pokrojona marchewka Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić. Majonez wymieszać z czosnkiem, sosem chili. Porcje kurczaka i warzywa posmarować majonezem z dodatkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni…
Kurczak
Podudzia kurczaka w sezamowej panierce:
by Paula • • 0 Comments
Składniki: podudzia kurczaka tarta bułka ziarna sezamu jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso osuszyć, przyprawić. Bułkę i ziarna sezamu wymieszać w stosunku 1:1 dodać szczyptę soli i pieprzu. Jajka wybić do miseczki, wymieszać. Porcje mięsa moczyć w jajku i panierować w przygotowanej panierce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż panierka…
Kurczak
Kurczak w tymiankowym sosie
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 1 podzielony na porcje kurczak 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać przyprawy, skropić olejem, przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec przez 50 minut. Podawać polanego sosem z ulubionymi dodatkami.