Składniki: • 6 jajek ugotowanych na twardo • 20 dag wędzonej ryby • 1 łyżeczka oliwy • 1 łyżeczka masła • 1/4 pęczka szczypiorku Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Wędzoną rybę obrać ze skóry, usunąć ości, zmielić, dodać ugotowane żółtka, oliwę i masło. Wszystko razem utrzeć, dodać szczypiorek, wymieszać. Ostrożnie napełnić…
Tag: z jajkiem
Jajka
Jajka w sosie szczypiorkowym Xawiera
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 4 jajka ugotowane na twardo • 2 żółtka • 0.5 szklanki kwaśnej śmietany • 1 łyżeczka musztardy • sól • 0.5 pęczka szczypiorku Sposób przyrządzenia: 2 żółtka surowe utrzeć z kwaśną śmietaną, dodać musztardę, sól i drobno posiekany szczypiorek, wymieszać. Jajka przekroić na połówki. Ułożyć na talerzyku, polać sosem, podawać. Przepis został nadesłany…
Jajka
Jaja w koszulkach
by marek • • 0 Comments
Bardzo smaczne i zdrowe są jaja przyrządzone na francuski sposób tak zwane "oeufs sur plat." Przyrządzenie tychże jest bardzo proste, wymaga tylko koniecznie półmiska cynowego lub blaszanego, na który, postawiony na gorącej blasze kuchni lub na fajerce czy ruszcie nad rozżarzonymi węglami, trzeba włożyć dużą łyżkę masła surowego, a gdy jest dobrze gorące, to jest…
Jajka
Omlety francuskie bez mąki
by marek • • 2 komentarze
Pod wyrazem omlet rozumieją u nas powszechnie mieszaninę bitych jaj z mąką i cukrem, upieczoną na patelni, podawaną przy jarzynach lub z konfiturami, zwaną grzybkiem. We Francji podają omlet bardzo delikatny, zupełnie odrębną mający powierzchowność. Dobroć omletu polega głównie na trzech warunkach: nie robić większego jak z 3 do 4-ch jaj najwyżej; lepiej zrobić kilka…
Jajka
Jajecznica sadzona
by Xawier • • 3 komentarze
Składniki: • 1 łyżka masła • sól • 4 jajka • 3-4 plasterki boczku Sposób przyrządzenia: Roztopić sporą łyżkę masła na patelni i wbijać ostrożnie jajka, tak, żeby żółtko się nie rozlało. Posolić i smażyć aż białka się zetną. Można usmażyć je na boczku. Najpierw pokroić boczek w kostkę, usmażyć i dopiero na usmażony wbijać…