Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jajkiem

Perduty w szarym lub białym sosie

Zagotować wodę z solą i paru łyżkami octu w płaskim rondelku, bić jajka i wpuszczać ostrożnie ze skorupek do wody; skoro białko po wierzchu się zetnie, wyjmować je ostrożnie łyżką durszlakową na półmisek. Jeżeli ich ma być więcej, drugi taż wbić i gotować. Poprzednio przygotować taki sos do nich: zasmażyć masła z mąką, rozprowadzić smakiem…

Jajka faszerowane pastą z makreli

Składniki: • 5 jajek • 3 ogórki korniszony • 1 mała makrela • 1/2 pęczka szczypiorku • 3 łyżki majonezu przyprawy: • sól, pieprz • suszona papryka Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Ogórki pokroić w kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać. Makrelę obrać z ości, dokładnie rozetrzeć…

Jajka faszerowane z sardynkami i kurczakiem

Składniki: • 12 jaj • 10 dag startego żółtego sera • 1/2 puszki sardynek • 10 dag gotowanego kurczaka • kawałek selera • mały słoik majonezu • 1/2 strąka dużej papryki • dymka • natka pietruszki • musztarda • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przepołowić wzdłuż i wyjąć żółtka.…

Jajka w mięsnej skorupce

Składniki: 8 jajek 1 cebula 40 dag mieszanego mięsa mielonego 10 dag bułki tartej biały pieprz,sól 1 łyżka ostrej musztardy 3-4 łyżki mąki 50 dag młodej kapusty tłuszcz do frytowania 25 dag marchewki 4 łyżki octu winnego 3-4 łyżki oleju natka pietruszki do dekoracji 10 dag kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Ugotuj na twardo 6 jajek.Obierz.Cebulę…

Placuszki z sera Xawiera

Składniki: • 0.5 kg chudego sera • 0.5 mąki • 1 szklanka cukru • 0.5 kostki masła • 3 całe jajka • 1 łyżka proszku do pieczenia • 2 łyżki cukru waniliowego • olej i smalec do smażenia Sposób przyrządzenia: Zmielić ser, jajka utrzeć z cukrem, dodać masło i dalej ucierać. Wymieszać razem mąkę, ser…