Składniki: • 40 dag jagnięciny bez kości • 2 łyżki oleju • ząbek czosnku • garść roszponki • 10 dag pieczarek • czerwona cebula • żółta papryka • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki sherry • łyżeczka łagodnej musztardy • 4 łyżki oliwy • 3 dag ziaren słonecznika • sól, pieprz Sposób przyrządzenia:…
Tag: z jagnięciny
Baranina
Szynka z pieczeni baraniej
by marek • • 0 Comments
Ładną dużą pieczeń baranią zbić pałką. Wymieszać razem ćwierć funta prażonej soli, l dkg saletry, 2 dkg cukru, po łyżce przytłuczonej kolendra i jałowcu, kilka gwoździków, garść angielskiego ziela i wcierać mocno w baraninę, aż wszystka sól wejdzie. Potem włożyć ją do ciasnej miski, obłożyć cebulą i bobkowymi liśćmi, przycisnąć denkiem i kamieniem i postawić…
Baranina
Saltkjöt – solona jagnięcina
by marek • • 0 Comments
Skład: 1 1/2 kg jagnięcej łopatki 1/2 kg soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka saletry do peklowania mięsa Sposób przyrządzenia: Pociąć mięso w duże kawałki, odciąć nadmiar tłuszczu. Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą sól, cukier i saletrę. Mięso obtaczać w tak przygotowanej mieszaninie, położyć je na dnie, wysypanej również mieszanką peklującą, miski. Kawałki…
Baranina
Wędzone mięso jagnięce – Hangikjöt
by marek • • 0 Comments
Islandczycy uwielbiają hangikjöt. Ten wędzony, a najczęściej później jeszcze gotowany, przysmak z mięsa jagnięcego lub baraniego jest podstawowym daniem na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Jedzony jest do kanapek, jako danie obiadowe, na przyjęciach. Gdyby chcieć zrobić hangikjöt tradycyjnym staroislandzkim sposobem, należałoby nadzwyczaj starannie przygotować sobie warsztat pracy, a smakowity efekt nie byłby taki szybki…